Het kleine stadje Molde mag dan het administratieve centrum van Møre og Romsdal zijn, het staat ook bekend om zijn natuurlijke schoonheid. Molde ligt aan de kust en biedt een prachtig uitzicht op de nabijgelegen oceaan en de omliggende bergen. In feite is de beroemde moldedesignen (Molde-patroon) vaak te zien in de rangschikking van nabijgelegen pieken. De stad zelf heeft toeristen veel te bieden, waaronder prachtige wandelpaden en een charmante binnenstad vol winkels en restaurants. Daarnaast organiseert Molde jaarlijks een jazzfestival dat bezoekers van over de hele wereld trekt. Met zijn prachtige landschap en culturele aanbod verdient het stadje echt zijn reputatie als een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Noorwegen.

Rozenstad

Molde staat bij velen bekend als de “rozenstad”, is een kleine stad in Noorwegen die bekend staat om zijn prachtige tuinen en uitgestrekte rozenvelden. Elk jaar organiseert de stad een prachtig evenement dat bekend staat als het Rozenfestival, waar bezoekers prachtig verzorgde tuinen kunnen zien vol met verschillende soorten rozen. Het festival biedt ook kunsttentoonstellingen en live muziekoptredens, waardoor het in de zomermaanden een populaire toeristische attractie is. Molde’s liefde voor rozen dateert uit de jaren 1800, toen een plaatselijke leraar begon te experimenteren met het kweken van rozen in kassen. Tegenwoordig heeft de stad meer dan 50 soorten rozen en exporteert ze zelfs bloemen over de hele wereld. De volgende keer dat je in Noorwegen bent, moet je molde rozenstad zeker op je reisschema opnemen voor een echt onvergetelijke ervaring.

Geschiedenis van Molde

Al in de 14e eeuw was het een belangrijke haven voor de houthandel met Engeland en Nederland. Door de langzame maar flinke groei kreeg Molde als in 1742 stadsrechten. Deze ontwikkeling werd ruw onderbroken toen in de Tweede Wereld oorlog de stad voor een groot deel werd vernield door bombardement door de Duitsers.

Ligging

Molde is gelegen tegen een beschutte helling aan de Romsdalsfjord in de regio Møre og Romsdal. De stad staat ook wel bekend als ‘Rozenstad’. Deze naam dankt Molde aan de vele rozentuinen die er te vinden zijn. Daarnaast is Molde ook bekend van de panoramische uitzichten over de met sneeuw beklede bergtoppen aan de zuidelijke kant van de fjord. De naam Molde is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van het Oudnoorse woord moldar, wat een meervoudsvorm is van rijke of vruchtbare grond. Het gemeentewapen toont een walvis die haringen in een ton jaagt. Deze afbeelding symboliseert de oorspronkelijke bron van inkomsten van de stad, export van vis en hout. In Molde werd geen walvisvangst bedreven, maar de walvis staat in Molde volgens de overlevering bekend als de brenger van vissen. Hij zou de vissen de fjorden in gedreven hebben.

Adembenemende natuur

Deze regio van Noorwegen staat bekend om zijn adembenemende natuur. De omgeving wordt bepaald door een groot aantal bergtoppen die een hoogte van meer dan 1.000 meter bereiken. Zo wordt er gezegd dat je in Molde met goed weer 222 bergtoppen kunt zien. Vanuit de stad is het goed mogelijk om mooie bergwandelingen te maken die een prachtig uitzicht op de omliggende fjorden en bergen geven. Wanneer je in de omgeving van de stad bent is het zeker aan te raden om minimaal één van de 222 bergtoppen te beklimmen.

De Atlantische weg of Atlantic Road

De Atlantische weg is geen doorsnee snelweg. Dankzij het unieke architectonische ontwerp is dit vijf mijl lange stuk weg een toeristische topattractie geworden. Naast de opvallende boogbruggen en het adembenemende uitzicht op de oceaan, heeft de Atlantische weg ook meerdere uitkijkpunten en rustplaatsen zodat bezoekers de bezienswaardigheden echt kunnen waarderen. Deze populaire bestemming heeft in 2005 zelfs de status van “Noorse constructie van de eeuw” gekregen. Dus de volgende keer dat u op zoek bent naar een mooie rit, ga dan naar Atlantische weg voor een ervaring die u niet snel zult vergeten.

Molde FK

Molde FK is een van de topteams in de Noorse voetbalcompetitie. Ze staan consequent hoog in het klassement. Ze staan ​​vooral bekend om hun talentvolle spelers, waaronder spitsen Jo Inge Berget en Erling Braut Haaland. De thuisbasis van de voetbalclub is het Aker Stadion, waar regelmatig enthousiaste mensen naar hun wedstrijden komen kijken.

Bezienswaardigheden

Molde is een kleine stad in Noorwegen die bekend staat om zijn prachtige natuurlijke omgeving, inclusief bergen en fjorden. De stad heeft ook een aantal opmerkelijke attracties die het hele jaar door toeristen trekken. Een van die attracties is het Molde-panorama, een enorme muurschildering die de geschiedenis van de stad en het omliggende landschap uitbeeldt. Een andere must-visit is de kathedraal van Molde, met zijn indrukwekkende glas-in-loodramen en neogotische architectuur. Molde heeft ook een aantal musea, waaronder het molde musuem en het moldeguiden museum, waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de geschiedenis en cultuur van de stad. Of je nu aangetrokken wordt door de prachtige natuur of toeristische attracties, Molde is zeker een bezoek waard.

Romsdalmuseet

Als u op zoek bent naar een culturele bestemming in de stad Molde, hoeft u niet verder te zoeken dan Romsdalmuseet. Dit museum biedt een uniek kijkje in de geschiedenis en cultuur van Molde en de omliggende regio. Bezoekers kunnen artefacten uit de Vikingtijd bekijken, traditionele kleding en handwerk zien en meer te weten komen over de rol van Molde in de Tweede Wereldoorlog. Het museum toont ook hedendaagse kunst, waaronder werken van de beroemde Noorse kunstenaar Edward Munch. Maar misschien wel het hoogtepunt is het prachtige uitzicht over Molde en omgeving vanaf het dakterras van het museum. Een bezoek aan Romsdalmuseet is echt een reis door het verleden, het heden en de toekomst van Molde.

Moldeguiden museum

Het Moldeguiden-museum, gelegen in het kleine, pittoreske stadje Molde, Noorwegen, nodigt bezoekers uit om de geschiedenis en cultuur van Molde-kaas te ontdekken. Met tentoonstellingen die de traditionele productie- en verouderingsmethoden tonen, evenals de unieke smaken van schimmelkaas, is het een must-see bestemming voor elke liefhebber van ambachtelijke zuivelproducten. En ga niet weg zonder langs de cadeauwinkel te gaan, waar u een selectie van lokaal gemaakte kazen kunt kopen om mee naar huis te nemen. Of je nu voor het eerst Molde probeert of al verslaafd bent aan de rijke smaak en romige textuur, een bezoek aan het Moldeguiden-museum zal je waardering voor deze geliefde Noorse delicatesse zeker vergroten.

Molde domkirke

De Molde kathedraal, of Molde domkirke, is een prachtig voorbeeld van Noorse architectuur. Gelegen in de stad Molde, ligt de kathedraal bovenop een heuvel met uitzicht op de Moldefjord. Gebouwd in 1857, onderging het een ingrijpende renovatie in 1956 en vierde het onlangs zijn 160e verjaardag. De buitenkant is grotendeels van baksteen met ingewikkelde ontwerpen op de gevel, terwijl de kerk binnenin prachtige glas-in-loodramen en meerdere altaren heeft. Bezoekers kunnen het historische museum van de kathedraal verkennen en naar de top van de klokkentoren klimmen voor uitzicht op Molde en de omliggende fjorden. De Molde kathedraal valt echt op als een lust voor het oog.

Varden of Vard

Molde, ook wel de ‘rozenstad’ genoemd, heeft enkele van de mooiste uitzichten van Noorwegen. Een van de beste plekken om deze schoonheid te ervaren is Varden, een heuvel die uitkijkt over de stad. Op een hoogte van 400 meter biedt Varden een panoramisch uitzicht, niet alleen op Molde, maar ook op de bergen van Romsdalfjell, met hun besneeuwde toppen die glinsteren over de fjord. Varden biedt zelfs enkele van de beste mogelijkheden om te wandelen en skiën in de omgeving. Dus als u wilt genieten van de natuurlijke schoonheid van Molde, bezoek dan zeker Varden – u zult niet teleurgesteld worden.

Fietsen aan de zee

Als je Molde Noorwegen bezoekt, is het goed mogelijk om te kiezen om een stuk te gaan fietsen. Bij het strand is het mogelijk om fietsen te huren. Vanaf hier kunt u fietsen voor een dag en de prachtige kustlijn van Molde en de omliggende eilanden verkennen. En na een dag fietsen, heb je direct een mooie mogelijkheid om de dag af te sluiten door de zon te zien ondergaan boven de oceaan. Dus de volgende keer dat je in Molde bent, ga dan zeker naar Fietsen aan de zee voor een unieke en onvergetelijke ervaring.