Het stadje Molde is de hoofdstad of het bestuurscentrum van de Noorse provincie Møre og Romsdal. De gemeente telt ruim 24.000 inwoners. Molde is één van de belangrijkste toeristensteden aan de Noorse westkust.

Rozenstad

Molde wordt ook wel de ‘stad van de rozen’ of ‘rozenstad’ genoemd. Deze bijnaam is te danken aan het zachte klimaat. Op andere plekken in de wereld is het niet mogelijk maar in Molde groeit boven de 62e breedtegraad ahornen, lindebomen, paardenkastanjes en enkele rozensoorten.

Geschiedenis van Molde

Al in de 14e eeuw was het een belangrijke haven voor de houthandel met Engeland en Nederland. Door de langzame maar flinke groei kreeg Molde als in 1742 stadsrechten. Deze ontwikkeling werd ruw onderbroken toen in de Tweede Wereld oorlog de stad voor een groot deel werd vernield door bombardement door de Duitsers.

Ligging

Molde is gelegen tegen een beschutte helling aan de Romsdalsfjord. Molde is ook wel bekend als ‘Rozenstad’. Deze naam dankt Molde aan de vele rozentuinen die er te vinden zijn. Daarnaast is Molde ook bekend van de panoramische uitzichten over de met sneeuw beklede bergtoppen aan de zuidelijke kant van de fjord. De naam Molde is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van het Oudnoorse woord moldar, wat een meervoudsvorm is van rijke of vruchtbare grond. Het gemeentewapen toont een walvis die haringen in een ton jaagt. Deze afbeelding symboliseert de oorspronkelijke bron van inkomsten van de stad, export van vis en hout. In Molde werd geen walvisvangst bedreven, maar de walvis staat in Molde volgens de overlevering bekend als de brenger van vissen. Hij zou de vissen de fjorden in gedreven hebben.

Bezienswaardigheden

  • Romsdalmuseet
  • Varden of Vard is een heuvel waar u het beste uitzichtspunt over de stad heeft. Op een hoogte van 400 meter ziet u de 80 met sneeuwbedekte toppen van de Romsdalfjell aan de overkant van het fjord.
  • Den gode smak
  • Fietsen aan de zee
  • Bud en Atlantische weg

Populair