Oppdal is een gemeente in de provincie Sør-Trøndelag in Noorwegen. Wanneer je naar het Noorden van Noorwegen reist is de kans zeer groot dat je de plaats Oppdal passeert. Het ligt namelijk aan de E6, de hoofdweg recht van het zuiden naar het noorden van Noorwegen. De gemeente telt tussen de 6000 en 7000 inwoners. Oppdal ligt valak bij Rennebu in het noordoosten, in het noorden aan Surnadal en Rindal en Sunndal in het westen, Tynset in het oosten en Folldal en Dovre in het zuiden. De meest dichtbijzijnde grote stad is Trondheim. Dit is ruim een uur rijden met de auto naar het noorden. Ook is het heel goed mogelijk om de trein te nemen. Oppdal heeft namelijk een treinstation.

Dovrefjell

Oppdal ligt niet ver van het Dovrefjell-Sunndalsfjella nationaal park. Wanneer je in Oppdal bent moet je daarom zeker Dovrefjell bezoeken. Eén van de meest markante bergen in Dovrefjell is de Snohetta. Wanneer je Oppdal vanuit het zuiden via de E6 bereikt hebt heb je deze berg al in het Westen zien liggen.

Veel activiteiten in en rondom Oppdal

Bezienswaardig is de kerk en de Trollheimen. Daarnaast zijn er in en rondom Oppdal heel veel activiteiten te ondernemen. Oppdal staat bekend om de vele activiteiten. Je kunt mountainbiken, raften, klimmen en natuurlijk skiën in de winter. Ook is het leuk om op één van de safaris met te gaan op zoek naar de Muskusossen.

Oppdal Bygdemuseum en grafveld uit IJzertijd

Ook is het mogelijk om het Oppdal Bygdemuseum te bezoeken. Dit is een openluchtmuseum met mooie oude huizen met grote cultuurhistorische waarde. Verder kunt u bij Vang, net buiten Oppdal, een grafveld uit de IJzertijd bekijken.

Oppdal in de winter

Oppdal is een sneeuwzeker skiresort in centraal Noorwegen, met 17 skiliften en 28 pistes verdeeld over vier bergen. Het grootste gedeelte van de pistes liggen in het zonnetje en boven de boomgrens. Oppdal heeft 2 sneeuwparken, en een speciaal voor kinderen aangepast gebied. Oppdal heeft altijd goede sneeuwcondities en is een ideaal skiresort voor families. Er zijn hutjes, chalets, appartementen, hotels, motels en een camping in alle prijsklassen. Aprèsski, barretjes, restaurants en een groot aantal winkels liggen strategisch centraal in het nabijgelegen dorp – slechts 5 minuten van de pistes! Vanuit Oppdal heb je toegang tot 100km loipes.

Populair