Trondheim is de derde stad van Noorwegen maar doet zeker onder aan Oslo als we het hebben over de mooiste Noorse stad. De stad heeft vele musea, een mooi oud stadsgedeelte en een prachtige kerk genaamd de ‘Nidarosdomen’. Het is maar een greep uit de vele bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Maak een overvaart naar Mulkholmen of neem een kijkje in het koninklijke leven van een Noor in het grootste houten paleis van Scandinavië Stiftsgården. Op de pagina leggen we uit waarom een bezoek aan Trondheim zeker de moeite waard is.

Trondheim Noorwegen

Met net iets minder dan 200.000 inwoners is het een van de grootste steden van Noorwegen, gelegen in het midden van het land aan de Trondheimfjord. Dit is de twee na langste fjord van Noorwegen van 130km lang. En mocht je er in de zomer heengaan, dan is het er bijna altijd licht! De zon gaat dan namelijk op om 3.00 uur en onder rond 23.40 uur. In de periode van 20 mei tot en met 20 juli gaat de zon er zelfs helemaal niet onder. Dit staat wel tegenover het feit dat het er in de winter bijna continu donker is. De zon komt op om 10.00 uur en gaat alweer onder om 14.30 uur. De stad heeft een overwegend zeeklimaat, maar door zijn ligging wordt de stad beschut tegen de ergste winden. De stad ligt vrij hoog; het hoogste punt, de Storheia, ligt op 565 meter boven zeeniveau. De temperatuur is matig, al kan het er soms vrij warm, maar ook heel koud zijn. De hoogste temperatuur ooit gemeten is 35 °C, de laagste temperatuur is -26,1 °C.

Bezienswaardigheden in Trondheim?

Nu zul je misschien wel denken dat dit weleens de stad voor jouw perfecte vakantie kan zijn, maar wellicht zit je nu met de vraag; Wat te doen in Trondheim? De stad is rijk aan cultuur en het is de perfecte stad voor een echte muziekliefhebber.

Het Rockheim museum

Naast deze kerk kun je ook een bezoekje brengen aan het Rockheim museum, een pop- en rockmuziek museum met een sterke nadruk op Noorse artiesten. Er zijn veel wisselende exposities en zo nu en dan wordt er een concert georganiseerd. Dit museum is vrij jong en werd in 2010 geopend, terwijl het gevestigd is in een gebouw dat uit 1920 stamt.

Het oude stadsgedeelte

Het oude stadsgedeelte is ook zeker een bezoekje waard. Hier zie je veel rijkgekleurde oude pakhuizen en hier kom je ook de rivier Nidelva tegen, met ‘The Old Town Bridge’ als echte toeristentrekker. Deze brug stamt uit 1861. Vanaf deze brug heb je een spectaculair uitzicht over de rivier, maar ook over de gebouwen van de universiteit en over de oude pakhuizen.

Het noorderlicht

Ook in deze mooie stad kun je het noorderlicht zien. Van het noorderlicht heeft natuurlijk iedereen wel eens gehoord, maar wellicht nog nooit met eigen ogen gezien. Het Trondheim noorderlicht zorgt er zelfs voor dat mensen hun telefoon neerleggen, de TV uitzetten en naar buiten gaan om deze mooie en beweeglijke lichten te zien. Wat Moeder Natuur wel niet kan, toch? Het is een natuurlijk een mooie meepakker als je bij je bezoek aan deze stad ook nog eens dit mooie natuurverschijnsel kunt gaan bewonderen!

Het verblijf

De stad is rijk aan vele hotels en andere accomodaties die je overal op internet kunt vinden. Als je liever wat luxueuzer verblijft kun je voor een van de vele hotels kiezen, maar wil je liever wat meer vrijheid hebben zijn er ook nog gasthuizen (van onder andere AirB&B) die tot je beschikking staan. Wel is het een tip om bij aankomst naar het Tourist Information Centre te gaan. Dit is een soort VVV-kantoor met alle informatie die je kunt gebruiken over de stad Trondheim en wat er allemaal te doen is.

De reis

Wanneer je naar deze stad op vakantie wilt, heb je vele vervoersmiddelen tot je beschikking. Je kunt er zelf heen met de auto (en deels met de boot). Je kunt ook met een reisorganisatie gaan en een deelnemen aan een busreis. Ook kun je met het vliegtuig gaan, al ben je na aankomst zo’n 100 NOK kwijt per persoon (omgerekend ongeveer 10,50) kwijt om met de bus van het vliegveld naar het centrum vervoert te worden. Deze bus rijdt elke tien minuten wat er toe leidt dat je snel in het centrum van de stad bent, zonder er lang voor te wachten en, misschien wel belangrijker, zonder er veel voor te betalen. Het vervoer binnen de stad zelf is goed geregeld. Het centrum is goed te belopen waardoor je in het centrum niet veel aan het openbaar vervoer hebt. Rond de hele stad is er wel een uitgebreid bussennetwerk, maar het staat er wel een beetje lastig omschreven en kan dus lastig te gebruiken zijn voor een persoon die geen Noors spreekt. Je kunt ook de tram pakken. Een leuk feitje over het tramnetwerk van de stad; het is het meest noordelijk gelegen tramnetwerk ter wereld! Er rijden ook vele taxi’s rond, maar dit is geen goedkoop vervoersmiddel. Voor een vaste rit (bijvoorbeeld van de stad naar het vliegveld) betaal je rond de 35 NOK. Wil je verder? Dan betaal je rond de 10 NOK per gereden kilometer. Dit is dus af te raden als je een goedkopere reis wil maken. Als je de stad bezoekt tussen mei en oktober, kun je ook naar het lokale VVV-kantoor gaan en een kaart kopen (70 NOK > borg van 200 NOK) waardoor je door de stad kunt fietsen. Niet alleen toeristen, maar ook de lokale bevolking maakt gebruik van de fiets dus het verkeer is er ook zo naar geregeld. Ook is er een fietsvoetlift die fietsers van naar de top van de heuvel Brubakken de Trampe brengt. Sinds 2013 is deze lift gratis. Dus waan je door de mooie straten van de stad op de fiets, zo krijg je immers het meeste te zien aangezien de stad met de fiets het beste toegankelijk is. Ook is er een fietsvoetlift die fietsers van naar de top van de heuvel Brubakken de Trampe brengt. Sinds 2013 is deze lift gratis.

Aanrader

Al met al is Trondheim een stad die zeker niet ondergaat aan andere Scandinavische steden en misschien wel een van de mooiste steden onder hen is. Door de goede toegankelijkheid van de stad, de rijke cultuur, de vele musea en het mooie landschap, in en rondom Trondheim, is deze stad een echte toeristentrekker,Het is zeker een aanrader als je graag naar Scandinavië wilt maar niet zozeer naar de hoofdstad van een van de Scandinavische landen. Dompel je onder in de Noorse cultuur en geschiedenis en ga een paar dagen genieten in deze mooie stad!