Trondheim is de derde grootste stad van Noorwegen maar doet zeker niet onder aan Oslo als we het hebben over de mooiste Noorse stad. Trondheim ligt aan de monding van de Nidelva rivier. De stad heeft vele musea zoals het openluchtmuseum Trondelag Folk, een mooi oud stadsgedeelte en een prachtige kerk genaamd de ‘Nidarosdomen’. Het is maar een greep uit de vele bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Maak een overvaart naar Mulkholmen of neem een kijkje in het koninklijke leven van een Noor in het grootste houten paleis van Scandinavië Stiftsgården. Op deze pagina leggen we uit waarom een bezoek aan Trondheim zeker de moeite waard is.

Trondheim Noorwegen

Met net iets minder dan 200.000 inwoners is het een van de grootste steden van Noorwegen, gelegen in het midden van het land aan de Trondheimfjord. Dit is de twee na langste fjord van Noorwegen van 130km lang. En mocht je er in de zomer heengaan, dan is het er bijna altijd licht. De zon gaat dan namelijk op om 3.00 uur en onder rond 23.40 uur. In de periode van 20 mei tot en met 20 juli gaat de zon er zelfs helemaal niet onder. Dit staat wel tegenover het feit dat het er in de winter bijna continu donker is. De zon komt op om 10.00 uur en gaat alweer onder om 14.30 uur. De stad heeft een overwegend zeeklimaat, maar door zijn ligging wordt de stad beschut tegen de ergste winden. De stad ligt vrij hoog; het hoogste punt, de Storheia, ligt op 565 meter boven zeeniveau. De temperatuur is matig, al kan het er soms vrij warm, maar ook heel koud zijn. De hoogste temperatuur ooit gemeten is 35 °C, de laagste temperatuur is -26,1 °C.

Geschiedenis van Trondheim

In de geschiedenis van Noorwegen speelt Trondheim een belangrijke rol. Zo is Trondheim lang de hoofdstad en grootste stad van Noorwegen geweest. Zo speelde de geschiedenis van de Vikingen hier voor ene groot deel af. Ook nadat Noorwegen christelijk werd speelde Trondheim een belangrijke rol. Lang was de Nidaros domkerk was de belangrijkste kerk en werden de Noorse koningen hier gekroond.

Het centrum van Trondheim

Trondheim heeft een leuk centrum. Het ligt aan de oevers van de rivier de Nidelva is de thuisbasis van de historische Nidaros-kathedraal en tal van winkels en restaurants. In het centrum worden veel evenementen en festivals gehouden, die zowel de lokale bevolking als toeristen naar de levendige straten brengen. Het centrum heeft ook prachtige architectuur, van traditionele houten huizen tot hedendaagse glasconstructies. Of je nu op zoek bent naar een plek om te winkelen of gewoon een middagje wilt doorbrengen met het bekijken van de bezienswaardigheden, centrum van trondheim heeft voor elk wat wils. 

Het noorderlicht

Ook in deze mooie stad kun je het noorderlicht zien. Van het noorderlicht heeft natuurlijk iedereen wel eens gehoord, maar wellicht nog nooit met eigen ogen gezien. Het Trondheim noorderlicht zorgt er zelfs voor dat mensen hun telefoon neerleggen, de TV uitzetten en naar buiten gaan om deze mooie en beweeglijke lichten te zien. Wat Moeder Natuur wel niet kan, toch? Het is een natuurlijk een mooie meepakker als je bij je bezoek aan deze stad ook nog eens dit mooie natuurverschijnsel kunt gaan bewonderen!

Het verblijf

De stad is rijk aan vele hotels en andere accommodaties die je overal op internet kunt vinden. Als je liever wat luxueuzer verblijft kun je voor een van de vele hotels kiezen, maar wil je liever wat meer vrijheid hebben zijn er ook nog gasthuizen (van onder andere AirB&B) die tot je beschikking staan. Wel is het een tip om bij aankomst naar het Tourist Information Centre te gaan. Dit is een soort VVV-kantoor met alle informatie die je kunt gebruiken over de stad Trondheim en wat er allemaal te doen is.

Aanrader

Al met al is Trondheim een stad die zeker niet ondergaat aan andere Scandinavische steden en misschien wel een van de mooiste steden onder hen is. Door de goede toegankelijkheid van de stad, de rijke cultuur, de vele musea en het mooie landschap, in en rondom Trondheim, is deze stad een echte toeristentrekker,Het is zeker een aanrader als je graag naar Scandinavië wilt maar niet zozeer naar de hoofdstad van een van de Scandinavische landen. Dompel je onder in de Noorse cultuur en geschiedenis en ga een paar dagen genieten in deze mooie stad!

Feestdagen wintersport Trysil-Salen

De Nidaros Kathedraal of Nidarosdomen

Trondheim is de thuisbasis van de majestueuze kathedraal van Nydaros. Gebouwd in 1070, is het het iconische symbool van de stad en haar verleden. De kathedraal was oorspronkelijk opgericht als St. Olav-kerk, gewijd aan een van de oude koningen van Noorwegen. Toeristen, lokale bewoners en bewonderaars komen elke dag massaal naar het kerkterrein om eer te bewijzen en de ongelooflijke architectuur en levendige geschiedenis in zich op te nemen. Of u nu Trondheim bezoekt of een fervent historicus bent, de kathedraal van Nydaros zal u betoveren door de combinatie van eeuwenoude symboliek en opmerkelijke schoonheid. Vlakbij de domkerk ligt het paleis Erkebispegården. Dit is het oude aartsbisschoppelijk paleis en herbergt de originele sculpturen en verschillende archeologische vondsten.

Kroonjuwelen

Trondheim is een oude stad waar veel Noorse koningen werden gekroond en wordt nog steeds erkend als de traditionele thuisbasis van de Noorse kroonjuwelen. Aangezien de kathedraal van Trondheim de officiële kroningskerk van Noorwegen is, werd deze belangrijke collectie Noorse regalia hier in bewaring gegeven. Dit omvat kronen, zwaarden en ceremoniële gewaden voor oude royalty’s en vorsten. De kathedraal van Trondheim herbergt ook een van Scandinavië’s oudste en meest onschatbare artefacten uit de middeleeuwse geschiedenis: het kroningsregalia van koning Olav V, bekend als het Stiklestad-drieluik. Het is geen wonder dat Trondheim een ​​belangrijke plaats in de harten van de Noren blijft innemen. Eeuwen aan rijke geschiedenis zijn hier bewaard gebleven, niet alleen in de kathedraal van Trondheim, maar in heel Trondheim zelf. Bij een bezoek aan trondheim zal een visuele reis door het gevarieerde erfgoed zeker een glimp opvangen van de magnifieke noorse kroonjuwelen – een echt Noors icoon.

Bezienswaardigheden in Trondheim

Nu zul je misschien wel denken dat dit weleens de stad voor jouw perfecte vakantie kan zijn, maar wellicht zit je nu met de vraag; Wat te doen in Trondheim? De stad is rijk aan cultuur en het is de perfecte stad voor een echte muziekliefhebber.

Het oude stadsgedeelte

Het oude stadsgedeelte is ook zeker een bezoekje waard. Hier zie je veel rijkgekleurde oude pakhuizen en hier kom je ook de rivier Nidelva tegen, met ‘The Old Town Bridge’ als echte toeristentrekker. Deze brug stamt uit 1861. Vanaf deze brug heb je een spectaculair uitzicht over de rivier, maar ook over de gebouwen van de universiteit en over de oude pakhuizen. Juist deze gebouwen maken Trondheim één van de meest pittoreske steden van Noorwegen.

Het Rockheim museum

Naast deze kerk kun je ook een bezoekje brengen aan het Rockheim museum, een pop- en rockmuziek museum met een sterke nadruk op Noorse muziek en artiesten. Er zijn veel wisselende exposities en zo nu en dan wordt er een concert georganiseerd. Dit museum is vrij jong en werd in 2010 geopend, terwijl het gevestigd is in een gebouw dat uit 1920 stamt.

Trondelag Folk

Het openluchtmuseum Trondelag Folk is zeker de moeite waard is om te bezoeken. Het museum is een voormalige dorp en ligt rondom de ruïnes van het oudste middeleeuwse kasteel van Noorwegen. Het museum voelt als een wandeling door een oud dorp. Je kan verschillende oude huizen en gebouwen bekijken waaronder een boerderij en een kerk. Daarnaast kan je de ruine bezoeken door de heuvel op te wandelen. Hier heb je ook direct een mooi uitzicht over een deel van Trondheim en de verdere omgeving.

Bymarka

Bymarka in Trondheim Noorwegen is een prachtig bosrijk gebied net buiten de stadsgrenzen. Drie grote rivieren, Nidelva, Stjørdalselva en Byaien, sieren het landschap en spelen een integraal onderdeel van de geschiedenis van de regio. De glooiende heuvels van deze natuurlijke oase nodigen ontdekkingsreizigers van alle leeftijden uit om de schoonheid ervan te ervaren. beklim de heuvel Bymarka en geniet van een mooi uitzicht over de omgeving. Dit recreatiegebied is echt een leuk uitje. Van rustige visvijver tot actieve skiroutes in de wintermaanden, Bymarka biedt iets voor alle soorten outdoorliefhebbers. Ontdek Trondheim’s Bymarka en ontdek de majestueuze uitzichten die wachten!

 

De wijk Bakklandet

De wijk Bakklandet in Trondheim is een charmante en historische wijk met geplaveide straten en kleurrijke gebouwen. Het gebied werd oorspronkelijk gebruikt voor industrie, maar is omgevormd tot een centrum van cultuur en kunst, met galerijen, studio’s, cafés en restaurants. Wandelen door de wijk Bakklandet voelt als een stap terug in de tijd, maar met een moderne twist – de gebouwen zijn opgeknapt om trendy winkels en hotspots te huisvesten, met behoud van hun ouderwetse charme. Bakklandet is niet alleen een populaire bestemming voor zowel de lokale bevolking als toeristen, maar organiseert ook het hele jaar door verschillende evenementen, waaronder openluchtmarkten en muziekfestivals. Of u nu een dagje op bezoek bent of op zoek bent naar een nieuwe buurt om naar huis te bellen, Bakklandet mag u niet missen in Trondheim.

Gamle Bybro

De oude stadsbrug, of Gamle Bybro, in Trondheim, Noorwegen, is een goed bewaard gebleven middeleeuws bouwwerk dat al meer dan 600 jaar bestaat. De brug is gebouwd in de 14e eeuw, diende tot zijn pensionering in de late jaren 1900 als een vitale schakel tussen de oost- en westkant van Trondheim. Tegenwoordig blijft Gamle Bybro open voor voetgangers en biedt het bezoekers een prachtig uitzicht op de omliggende stad en Nidelva rivier. Het is ook een opvallend kenmerk van het historische stadscentrum van Trondheim en herbergt bovenop de bogen talrijke winkels, cafés en restaurants. Voor degenen die een glimp willen opvangen van het verleden van Trondheim, mag Gamle Bybro niet worden gemist.

Paleis Stiftsgården

Paleis Stiftsgården is de officiële koninklijke residentie en staat al sinds 1852 op de huidige locatie. Met zijn barokke gevel en felgroene dak valt het op een werkelijk indrukwekkende manier op tussen de andere architectuur. Met enkele van de meest verbluffende tuinen, kunstcollecties en sculpturen die er zijn, komen bezoekers van overal om zich te vergapen aan dit grandioze paleis. Behalve dat het een opmerkelijk stuk geschiedenis en een architectonisch meesterwerk is, heeft het paleis door de jaren heen de thuisbasis gehad van ambassadeurs en hoge ambtenaren.

Reizen naar Trondheim

Wanneer je naar deze stad op vakantie wilt, heb je vele vervoersmiddelen tot je beschikking. Je kunt er zelf heen met de auto (en deels met de boot). Je kunt ook met een reisorganisatie gaan en een deelnemen aan een busreis. Ook kun je met het vliegtuig gaan, al ben je na aankomst zo’n 100 NOK kwijt per persoon (omgerekend ongeveer 10,50) kwijt om met de bus van het vliegveld naar het centrum vervoert te worden. Deze bus rijdt elke tien minuten wat er toe leidt dat je snel in het centrum van de stad bent, zonder er lang voor te wachten en, misschien wel belangrijker, zonder er veel voor te betalen.

Het vervoer binnen de stad zelf is goed geregeld. Het centrum is goed te belopen waardoor je in het centrum niet veel aan het openbaar vervoer hebt. Rond de hele stad is er wel een uitgebreid bussennetwerk, maar het staat er wel een beetje lastig omschreven en kan dus lastig te gebruiken zijn voor een persoon die geen Noors spreekt. Je kunt ook de tram pakken. Een leuk feitje over het tramnetwerk van de stad; het is het meest noordelijk gelegen tramnetwerk ter wereld! Er rijden ook vele taxi’s rond, maar dit is geen goedkoop vervoersmiddel. Voor een vaste rit (bijvoorbeeld van de stad naar het vliegveld) betaal je rond de 35 NOK. Wil je verder? Dan betaal je rond de 10 NOK per gereden kilometer. Dit is dus af te raden als je een goedkopere reis wil maken.

Als je de stad bezoekt tussen mei en oktober, kun je ook naar het lokale VVV-kantoor gaan en een kaart kopen (70 NOK > borg van 200 NOK) waardoor je door de stad kunt fietsen. Niet alleen toeristen, maar ook de lokale bevolking maakt gebruik van de fiets dus het verkeer is er ook zo naar geregeld. Ook is er een fietsvoetlift die fietsers van naar de top van de heuvel Brubakken de Trampe brengt. Sinds 2013 is deze lift gratis. Dus waan je door de mooie straten van de stad op de fiets, zo krijg je immers het meeste te zien aangezien de stad met de fiets het beste toegankelijk is. Ook is er een fietsvoetlift die fietsers van naar de top van de heuvel Brubakken de Trampe brengt. Sinds 2013 is deze lift gratis.