De preekstoel Noorwegen (of Preikestolen) is een geweldige ervaring. Het is misschien wel de bekendste toeristische attractie van Noorwegen. De preekstoel Noorwegen ligt in Ryfylke en Rogaland. De Preekstoel steekt 604 meter boven de Lysefjord uit. Vroeger had de preekstoel een andere naam: Hyvlatånnå (de afgesleten tand).

Spectaculair uitzicht

De Preikestolen of Prekestolen (letterlijk: de Preekstoel) is een klif, die 605 meter boven de Lysefjorden uitsteekt. De Preikestolen is gelegen in de Noorse gemeente Forsand in de provincie Rogaland. De rots meet ongeveer 25 bij 25 meter en is zo goed als egaal. Het is een belangrijke bezienswaardigheid in het westen van Noorwegen en biedt een spectaculair uitzicht over fjorden en bergen. De rots bereikt men na een wandeltocht van 6 kilometer. Jaarlijks gebeurt dit door 100.000 mensen.

De ongewone vorm van de Preekstoel

De Preekstoel Noorwegen heeft een bijzondere vorm. Het plateau lijkt gemaakt met een mes. Het lijkt net of er met een mes een hap van de berg is genomen. De vorm van de Preekstoel Noorwegen is veroorzaakt door het verdwijnen van de Lysefjordgletsjer. Toen deze verdween ontstond er een grote scheur. Uiteindelijk werd deze zo groot dat er een recht stuk van de rost afbrak. Het resultaat was een prachtig uitgesneden plateau.

Boven op het plateau

De meest grandioze ervaring krijgt u boven op het plateau. De grote moderne berghut Preikestolen Fjellstue ligt dichtbij rijksweg 13 ten zuiden van Jørpeland en is bereikbaar met de auto en ’s zomers ook per bus vanuit Tau. Hiervandaan loopt er een pad naar de Preekstoel over geaccidenteerd terrein met een hoogteverschil van 350 meter. Langs de weg vindt u fijn zwemwater en rustplaatsen. Neem goed schoeisel mee, warme kleren, eten en eventueel wandelstokken.

 

Quality Time wintersport vanaf Groningen Airport