Het Trollfjord is een van de meest bezochte attracties door toeristen in de provincie Nordland. Het fjord heeft een extreem nauwe ingang en steile recht uit het water oprijzende rotswanden. In de extreem smalle zijtak van de Raftsund kunnen de grotere excursieschepen met moeite keren. Wanneer je het fjord bezoekt dat zul je overweldigende natuur van Noorwegen ervaren.

Feiten
Het Trollfjord is een fjord in Noorwegen, gelegen in de provincie Nordland op het grondgebied van de gemeente Hadsel, in het deel van het eiland Austvågøy dat deel uitmaakt van de eilandengroep Vesterålen. De fjord is twee kilometer lang en slechts 100 meter breed aan zijn monding in de Raftsund, de 20 kilometer lange zee-engte tussen de eilanden Hinnøya en Austvågøy.

Geschiedenis
Het Trollfjord kreeg enige beroemdheid door de Slag van de Trollfjord, die in 1880 plaats vond. Vissers in moderne, door stoom aangedreven boten stonden er tegenover vissers in kleine fembøringer, de traditionele boten met zeilen en roeispanen voor 5 roeiers. Deze strijd is later vereeuwigd door Johan Bojer door het boek “The last Viking” te schrijven. Grote scholen vis waren in de fjord gezwommen en werden door de vissers in de grotere boten met hun sleepnetten afgevangen, dit tot wanhoop van de meer traditionele vissers.

Attracties
Van juni tot augustus zijn er dagelijks verscheidene boottochten te boeken op het Trollfjord. Naast de adembenemende natuur zijn er veel zeedieren en vogels te bewonderen.