Wandelen en Noorwegen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Noorse natuur is overal mooi met prachtige vergezichten en wandelen blijft de beste manier om daarvan te genieten. Niet alleen toeristen maar juist ook de Noren zelf maken veel wandeltochten in Noorwegen zelf. Het unieke van het land is dat je vrijwel overal een mooie wandeling kan maken. In elke regio zijn wandelpaden en wandeltochten uitgezet. Daarnaast betekent in Noorwegen wandelen dat je bijna overal het recht van vrije toegang hebt. Het betekent dat je ook voor het terrein van bijvoorbeeld boeren mag wandelen. Voorwaarde is vanzelfsprekend wel dat niemand afval achterlaat.

Noorwegen is dus een uitstekende keuze om een wandelvakantie te houden. En eigenlijk zijn alle aanpakken goed. Je kan met de auto en op je bestemming kiezen voor een aantal wandelingen of tochten. Het is ook heel goed mogelijk om met het openbaar vervoer te reizen en wandeltochten te lopen. Zowel met de bus en met de trein reizen is goed mogelijk. Het voordeel hiervan is dat je ook goed tochten kan maken over de bergtoppen en hoogvlakten.

ONZE KEUZE

15-Daagse Wandelrondreis Jo Gjende

Een schitterende reis waar u vanuit twee standplaatsen een veelvoud aan wandelingen kunt maken en tal van natuurbelevenissen kunt op doen. Gelegen aan de Peer Gynt weg is het gezellige Wadahl Høgfjellshotell een perfect uitgangspunt voor mooie wandelingen in de omgeving. Wadahl ligt op 933 meter hoogte en biedt daardoor een schitterend uitzicht op de bergen en gletsjers van Jotunheimen. De tweede standplaats is Geilo, waar u in het knusse Bardøla Høyfjellshotel verblijft. Ook hier heeft u keuze uit vele wandelroutes door divers terrein; zelfs gletsjerwandelingen (onder begeleiding)  of tochten per mountainbike zijn hier mogelijk.

Wandeltips

Wanneer je een eenvoudige wandeling maakt dan is een uitgebreide voorbereiding niet nodig. Zodra je een meer serieuze wandeling in een berggebied maakt is een goede voorbereiding noodzakelijk. Hier de belangrijkste wandeltips:

Goede schoenen maakt ontzettend veel uit. Wandelschoenen met een goede grip zijn geen overbodige luxe op de vaak natte en gladde stenen en rotsen.

Kijk vooraf goed naar de weersverwachting en ga niet bij slecht weer. Het weer in de bergen is niet altijd te voorspellen maar wanneer er vooraf slecht weer wordt opgegeven is het niet verstandig om te gaan.

Plan je trip en laat anderen weten waar je heen gaat en welke route je gaat lopen.

Ga goed gekleed op pad. Ook bij eenvoudige wandelingen kunnen de weersomstandigheden snel veranderen. Bij mooi weer betekent dit dat je warmere kleding in je tas bij je moet hebben.

Zorg dat je minimaal een kaart van het gebied bij je hebt. Kompas en een apparaat met gps is een goede aanvulling.

Sla nummers van hulpdiensten op in je telefoon en neem zelf een eerste hulp kit of trommel mee.

De Noorse wandelvereniging (DNT)

In Noorwegen is Den Norske Turistforening (DNT) een zeer goed georganiseerde wandelvereniging. Zij dragen zorg voor de gemarkeerde routes door heel Noorwegen. De DNT beschikt over bijna 550 hutten in heel Noorwegen. Op deze manier is het heel goed te doen om een wandelvakantie te plannen. Ook voor de wandelaars met een wat kleiner budget is op deze manier ruime keuze.

Wandelen in Noorwegen van hut tot hut

Zoals eerder gezegd kan je in Noorwegen goed wandelen van hut tot hut. Het betekent dat je met het openbaar vervoer naar een startpunt van een wandeling reist en je een route start. Je loopt dan overdag richting een gepland accommodatie waar je de nacht verblijft. Op deze manier kan je veel langere wandelingen maken en op plaatsen komen die je niet bereikt met dagtochten. Op de website van de DNT vind je een planner waarmee je routes (en accommodaties) kan uitzetten en plannen. Wanneer je met een groep of je gezin gaat wandelen en vindt het prettig om met een gids te wandelen dan kan dit ook heel goed.

Meerdaagse trektochten

Noorwegen biedt een overvloed aan mogelijkheden voor meerdaagse trektochten vanwege zijn adembenemende natuurlijke landschappen. Hier zijn enkele populaire trektochtmogelijkheden in Noorwegen. Het gaat in alle gevallen om Noorse Nationale parken. Hier zijn tal van goed gemarkeerde routes te vinden. Het leuke aan Noorwegen is dat je kan wandelen op verschillende niveau’s en dus niet alleen voor ervaren wandelaars.

Jotunheimen National Park: Dit is het grootste nationale park van Noorwegen en herbergt enkele van de hoogste bergen van het land. Populaire trektochten hier zijn onder andere de Besseggen Ridge en de tocht naar de Galdhøpiggen, de hoogste berg van Noorwegen.

Hardangervidda: Dit is de grootste hoogvlakte van Europa en biedt uitgestrekte landschappen met bergen, meren en gletsjers. De Hardangervidda-route is een bekende meerdaagse tocht hier.

Rondane National Park: Een van de oudste nationale parken van Noorwegen, Rondane biedt indrukwekkende berglandschappen en is een uitstekende locatie voor trektochten, zoals de Rondane Circuit.

Trollheimen: Dit gebied staat bekend om zijn gevarieerde landschap met bergen, bossen en meren. Er zijn verschillende langeafstandspaden, zoals de Trollheimen Triangle, die je door schilderachtige omgevingen leiden.

Lofoten: Hoewel Lofoten vaak geassocieerd wordt met visserij en pittoreske dorpjes, biedt het ook geweldige mogelijkheden voor trektochten. De Lofoten Insomnia Trail is een populaire keuze.

Femundsmarka National Park: Dit park is rijk aan meren en bossen en biedt diverse trektochtmogelijkheden, zoals de Femundsmarka Trail.

Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park: Hier vind je een mix van bergachtig terrein en hoogvlaktes. De Dovrefjell Traverse is een uitdagende trektocht die je door dit prachtige gebied leidt.

Voordat je op een trektocht gaat, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt, op de hoogte bent van het weer, en eventuele vergunningen regelt die nodig kunnen zijn. Het Noorse Trekking Association (DNT) biedt nuttige informatie en kaarten voor wandelaars.

 

Wandeltochten

Bergsetbreen

Bergsetbreen

De Jostedalbreen is de grootste op het Europese vasteland: 486 vierkante km. Hij is tussen de 2500 en 5000 jaar oud. Het nationaal park is 1230 vierkante km groot en is sinds 1991 beschermd natuurgebied. De Jostedalbreen is eigenlijk een enorm glestjergebied die je op...

Turtagrø

Turtagrø

Turtagrø en Hurrungane zijn plaatsen met een grote traditie op het gebied van (wandel)sport. Deze traditie gaat terug op 1800 en het wordt ook wel gezien als de geboorteplaats van de Noorse bergsport. Ook vandaag de dat is Turtagrø  de plaats om te wandelen, klimmen...

Glittertind

Glittertind

De Glittertind is de een na hoogste berg van Noorwegen. De berg ligt in het Jotunheimen gebergte en ligt ongeveer 80 km ten noordwesten van Lillehammer. De Glittertind ligt vlakbij ten oosten van de Galdhoppigen, de hoogste berg van Noorwegen. Soms is de Glittertind...

Mooiste wandelgebieden Noorwegen

Het is niet zo makkelijk om de mooiste wandelgebieden van Noorwegen op een rijtje te zetten. Ten eerste kunnen we zonder overdrijving stellen dat je overal in Noorwegen mooi kan wandelen. In zekere zin is dus iedere regio te benoemen. Daarnaast zijn er natuurlijk wel klassieke wandelgebieden die iets extra’s hebben waar je zeker moet gaan wandelen. Zo zijn er bekende wandelingen die een spectaculair uitzicht beloven. Meestal zijn deze wandelingen in één van de Nationale parken te vinden.

Bergsetbreen

Bergsetbreen

De Jostedalbreen is de grootste op het Europese vasteland: 486 vierkante km. Hij is tussen de 2500 en 5000 jaar oud. Het nationaal park is 1230 vierkante km groot en is sinds 1991 beschermd natuurgebied. De Jostedalbreen is eigenlijk een enorm glestjergebied die je op...

Turtagrø

Turtagrø

Turtagrø en Hurrungane zijn plaatsen met een grote traditie op het gebied van (wandel)sport. Deze traditie gaat terug op 1800 en het wordt ook wel gezien als de geboorteplaats van de Noorse bergsport. Ook vandaag de dat is Turtagrø  de plaats om te wandelen, klimmen...

Glittertind

Glittertind

De Glittertind is de een na hoogste berg van Noorwegen. De berg ligt in het Jotunheimen gebergte en ligt ongeveer 80 km ten noordwesten van Lillehammer. De Glittertind ligt vlakbij ten oosten van de Galdhoppigen, de hoogste berg van Noorwegen. Soms is de Glittertind...

Galdhøpiggen

Galdhøpiggen

De Galdhoppigen is de hoogste berg van Noorwegen en Noord-europa. Met 2469 meter is het eigenlijk niet de hoogste top. De Glittertind is eigenlijk enkele meters hoger allen is de top van deze berg van ijs. Deze berg heeft daarom een officiele hoogte van 2464 meter. De...

Preekstoel Noorwegen (Preikestolen)

Preekstoel Noorwegen (Preikestolen)

De preekstoel Noorwegen (of Preikestolen) is een geweldige ervaring. Het is misschien wel de bekendste toeristische attractie van Noorwegen. De preekstoel Noorwegen ligt in Ryfylke en Rogaland. De Preekstoel steekt 604 meter boven de Lysefjord uit. Vroeger had de...

Bødalseter

Bødalseter

Bødalsseter is een zomerboerderij gelegen in de bergen. Het is een cluster oude gebouwen. Heel dicht bij de boerderij (10 minuten lopen) bevindt zich een ‘kleine’ uitloper van de machtige Jostedalsbreen. Er zijn ook verschillende andere gletsjers in de buurt zo...

Wandelkaarten

Een wandelkaart is noodzakelijk om goede wandeltochten te kunnen maken. Het gaat dan vooral om je te kunnen oriënteren. Het mooie van Noorwegen is dat vrijwel alle wandeltochten uitstekend gemarkeerd zijn. Volledig lopen op de markeringen is echter niet verstandig. Ze zijn vooral heel behulpzaam. Daarnaast is het ook een mooi hulpmiddel om met kinderen te lopen. Wie ziet de volgende markering…?
Wandelkaarten zijn er in allerlei soorten en maten. Vaak is het mogelijk om via de plaatselijke VVV een globale kaart te krijgen. Wanneer je een serieuze wandeling gaat maken is een betere kaart van de omgeving een must.