De staafkerk van Øye is één van de mooiste staafkerken van Noorwegen. De ouderdom, het uiterlijk en de ligging maken het een unieke verschijning. Deze oude staafkerk, gelegen in Trøndelag, Noorwegen, is een indrukwekkend voorbeeld van een eeuwenoude bouwstijl. Lees hier meer over deze opmerkelijke kerk en zijn geschiedenis.

De Staafkerk van Øye werd rond 1160 na Christus gebouwd en is een van de oudste bewaard gebleven staafkerken in Noorwegen. Het is een bewijs van het vakmanschap van middeleeuwse architecten die in staat waren om zo’n duurzaam gebouw uit hout te bouwen. De kerk bestaat uit vier verticale palen of “staven” die het dak ondersteunen, dat bestaat uit meer dan dertig grote balken die bij elkaar worden gehouden door metalen banden om een ingewikkeld houten traliewerk te vormen. Dit type constructie was typerend voor staafkerken in deze periode en zorgde ervoor dat ze zowel brandveilig als bestand waren tegen harde wind en andere natuurlijke elementen.

gDe buitenkant van de Staafkerk van Øye is relatief onveranderd gebleven sinds de eerste bouw – hoewel een zijde is bedekt met witte pleister – en het interieur is in de loop van zijn lange geschiedenis meerdere keren gerestaureerd. Binnen vinden bezoekers complexe gesneden houten figuren die bijbelse verhalen uitbeelden, zoals de ark van Noach en de kruisiging van Jezus Christus. Er zijn ook verschillende kleurrijke muurschilderingen uit de 18e eeuw die bijdragen aan de algehele charme en ambiance.

Legendes 

Zoals je zou verwachten van een oude structuur als deze, zijn er ook enkele legendes aan verbonden. De ene legende zegt dat er ergens onder de vloerplanken een verborgen schat is begraven, terwijl een andere zegt dat als iemand een deel van de kerk probeert te verplaatsen zonder toestemming van God zelf, hij voor altijd zal worden vervloekt! Of deze verhalen waar zijn of niet, blijft onbekend, maar ze helpen deze plek zeker nog mysterieuzer en intrigerender te maken!

Het bekijken waard

De Staafkerk van Øye is een prachtig voorbeeld van een oud religieus gebouw dat er nog steeds staat dankzij de stevige constructietechnieken en de inspanningen voor behoud door de eeuwen heen. Van het prachtige houtsnijwerk en de muurschilderingen binnen tot de fascinerende legendes buiten, het valt niet te ontkennen dat deze staafkerk echt een bezienswaardigheid is die het bekijken waard is als je ooit in Trøndelag, Noorwegen bent.

Omgeving

Deze staafkerk staat in het plaatsje Oye en ligt vlakbij Vang. Het is een prachtig dal met een groot meer met de naam Vangsmoya. Een bijzonder mooie omgeving met veel bezienswaardigeheden. Vlakbij ligt ook de camping Boflaten en er zijn ontzettend veel wandelmogelijkheden.