Noorwegen, daar regent het toch altijd? Veel mensen denken dit, in de meeste gevallen echter onterecht. Door de geologische bouw en geografische ligging van het land valt er in het (zuid)westen veel regen. In het binnenland en het noorden, droog gehouden door de bergen, valt minder neerslag. In veel binnenlandse gebieden minder dan 500 mm gemiddeld per jaar. Sommige plaatsen in Lapland zelfs minder dan 300mm. Nederland ontvangt op sommige plaatsen meer dan 900 gemiddeld! De Noorse stad Brekke (Sogndal, west-Noorwegen) echter heeft een gemiddelde neerslag van om en nabij de 3575 mm. Sommige bergen die op het westen gelegen zijn, direct aan de kust ontvangen jaarlijks meer dan 5000 mm. In het westelijke fjordengebied is meer dan 5 meter sneeuw op 1200 meter hoogte in de winter geen uitzondering. Ook hiervoor geldt dat het noorden en het binnenland veel droger zijn, maar wel kouder in de winter. Door de lange dagen in het noorden zijn er plekken in Lapland die zonniger zijn dan bijvoorbeeld een Italiaanse badplaats.

Zacht klimaat

Wanneer je in je omgeving verteld dat je naar Noorwegen op vakantie gaat denken veel mensen dat je naar een bijzonder koud en na land gaat. Als je de buitengewoon noordelijke ligging van Noorwegen in ogenschouw neemt, is het klimaat van het vasteland verbazingwekkend zacht. Noorwegen is het noordelijkst gelegen land ter wereld met open water. Dat is te danken aan de passaatwinden die zich onder invloed van het Amerikaanse continent over de Atlantische Oceaan verplaatsen en door de warme stromen die zich vanaf de evenaar noordwaarts in de richting van de Noorse zee bewegen, waar de gematigde lucht en wateren mede door de hoek in de Noorse kustlijn en een open route naar de Noordelijke IJszee naar een meer noordelijke breedtegraad uitstromen.

Afwijkend klimaat

Het klimaat in Noorwegen wijkt af van dat in de rest van Scandinavië. De hoge bergketens, die het vasteland van Noorwegen verdelen, bieden grote delen van het binnenland van Oost-Noorwegen bescherming tegen neerslag en zorgen ervoor dat je voor deze streken meer van een landklimaat kunt spreken dan je gezien de nabijheid van de kust zou mogen verwachten. Sommige van deze oostelijk van de bergen gelegen delen van het land hebben een jaarlijkse regenval van minder dan 300 mm. Het merendeel van de neerslag onder invloed van de zee valt aan de westkust van Noorwegen, waarbij sommige regio’s een maximale regenval van 3000 mm per jaar registreren.

100 regendagen

In de belangrijkste landbouwgebieden valt een jaarlijkse hoeveelheid regen van 500 tot 1000 mm en de meeste regen valt daarbij in juli en augustus. Er zijn circa 100 regendagen in het binnenland van Noorwegen en zo’n 150-200 regendagen aan de kust. De windkracht en -richting in Noorwegen wisselen sterk, voornamelijk ten gevolge van zich snel verplaatsende drukgebieden, en langs de kust en in de bergen kan er dikwijls een stevige wind staan.

Populair